M&C_logo


Så monterar du din TV på väggen.
 

I vårt jobb ser vi att många drar sig för att montera sin TV på väggen. Det tycker vi är synd. Friheten till att möblera blir större och TV’n tar upp mindre plats och uppmärksamhet i rummet. Med rätt information är det inte så svårt att sätta upp din TV på väggen. Här får du ca mått och vad du ska tänka på innan du väljer väggfäste.


Först och viktigast.
Kolla så din vägg är stabil nog. Du behöver skruva i en regel eller vara säker på att väggmaterialet kan bära din TV och väggfäste. Oftast räcker det inte med enbart gipsskivor. Är du osäker, anlita en snickare eller fråga där du köper din TV eller väggfäste.
 

Steg 1. Val av väggfäste: 
Du kan välja ett väggfäste som helt enkelt bara fäster din TV på väggen, eller välja mellan olika fästen med svängbar arm, som gör det möjligt att vinkla och vrida på TV'n.
Vilken variant av väggfäste du ska välja beror på vilka behov du har. Om du till exempel ska kunna se din TV från flera håll i rummet eller om sittdelen inte är placerad direkt framför TV’n, är det bra att kunna vrida och vinkla den. Välj ett väggfäste med svängarm. Vär uppmärksam på att ett väggfäste med svängarm byggar mer ut från väggen, då fästet fyller mera.
Kolla hur mycket utrymme du behöver för kablar bakom din TV.
Nya tv modeller har oftast kabelingångarna nedåt riktade eller på sidan men vissa har kabelingångarna på baksidan och det är därför viktigt att du har det i åtanke när du köper väggfästet, så att du inte riskerar att köpa ett som sitter för nära intill väggen.
Handlar det om små marginaler kan du köpa vinklade HDMI-kablar eller –adaptrar, som tar mindre plats och vissa väggfästen har avståndsbrickor inkluderad i paketet.
Vikt och storlek:
De flesta väggfästen uppger vilken vikt och storlek på TV de passar till. Välj med en säkerhetsmarginal så att du kan vara säker på att fästet klarar vikten på din TV.

VESA-mått: 
Mät avståndet mellan skruvhålen på baksidan av din TV, eller ta reda på VESA-måttet i specifikationerna för din TV. VESA måttet kan också stå på baksidan av din TV.
Är avståndet till exempel 600 och 400 millimeter mellan skruvhålen, då har din TV ”VESA 600x400”. Se till att välja ett väggfäste som passar till standarden som din TV har (de flesta väggfästen är kompatibla med VESA-standard).

Steg 2. Montera i rätt höjd och på rätt avstånd.
 Ett vanligt misstag är att vi placera TV’n för högt. Den generella rekommendation för hur högt en TV ska sitta är, att skärmens mittpunkt når strax under ögonhöjd när du ser på TV. Måste man av någon anledning placera den högre är det bra att välja ett väggfäste, som går att tilta nedåt en aning för att bevara en bra bildkvalité.

Hur långt avståndet ska vara mellan TV och sittplatsen beror på hur stor din TV är. THX rekommenderar följande maxavstånd:

Steg 3. Ljusförhållanden.
Det är ett bra tips att ha en svagare ljuskälla vid sidan om, under eller över din TV. Det gör tittandet mera behagligt och mindre ansträngande för ögonen. Har man fönster framför TV’n kan reflektionerna bli störande. För att minska reflektionerna kan man justera TV’n, så att den lutar en aning nedåt. En del TV-modeller är utrustade med anti reflex filter som gör ditt TV- tittande mer komfortabelt i dagsljus.
 
När du nu har fått upp din TV är det dags att börja fundera på hur du får den att smälta in i övriga inredningen eller till och med försvinner, men det är en helt annan femma.