M&C_logo


Det är ingen tvivel om att vi påverkas av färgerna runt oss.
 

För dom flesta av oss sker det på ett omedvetet plan, men att färger påverkar oss är något man använder sig av lite varstans i samhället. Det är ingen tillfällighet att stoppskylten är röd och att lego traditionellt finns i starka primärfärger. Ett medvetet val av färgerna du omger dig med hemma, kan ha stor påverkan på hur du mår och på din energinivå. Du ska välja färgsättningen med eftertanke. Studier från Lunds universitet har till exempel visat att ett färgrikt rum aktiverar hjärnan betydligt mer än ett rum som är enfärgat.
Trender, kulturell bakgrund, färgernas styrka och materialets matta eller blanka yta spelar självklart också in.

 

GRÖN
Grön går att använda i alla rum och associeras främst till naturen. Många upplever den som en bekväm och lugnande färg som hjälper oss att slappna av. En ljusare grön tillför mer energi och sägs skärpa sinnena, göra oss fokuserade och öka livsglädjen.

 

RÖD och ROSA
Röd är en av de mest energifulla färger som finns.
Den ger dig mera energi och får ditt hjärta att slå snabbare därför är det kanske inte färgen du vill ha i ditt sovrum. Däremot fungerar en stark röd nyans bra i rum för aktiviteter som hallen eller lekrum/hobbyrum.
Rött förknippas med varningssignaler och symboliserar kärlek.
Rosa hör också till här. Röd i en blekare (ljusare) variant har inte lika fartfylld effekt. Men ska du ha den i ditt sovrum eller i barnens rum skulle jag välja en ganska ljus och matt
ton. Vi associerar ofta rosa med romantik.

GUL
Gul är en intensiv färg och antyder det spontana. Den anses ha en uppiggande effekt och associeras med glädje och optimism. En stark gul färg i för stora mängder anses kunna göra dig sjuk och rent av illamående.
Gul är den perfekta accentfärgen i rätt mängd. Den fungerar som kontrast till stort set alla andra färger.
Orangea som är en blandfärg av rött och gult har lite av båda färgernas karaktär. Orangea anses påverka kommunikation, optimism och entusiasm. Det är en varm färg som associeras till eld och höjer energin.

BLÅ
Blå anses rogivande och får dig att varva ner. Den associeras oftast med trygghet och pålitlighet och är inte påträngande. Den fungerar bra i alla rum. Den ljusare blå känns oftast svalare och mer energifylld. Ljusblå är traditionellt en köksfärg och mörkblå ser man mer och mer i vardagsrum och sovrum.


Lyckligtvis inreder vi inte alla likadant. Det hade ju varit extremt tråkigt. Skulle det ändå kännas som du fastnat och behöver hjälp, finns våra olika inredningspaket här. Du kan också kontakta mig, så hittar vi en lösning, som fungerar för dig.
Vill du läsa senare? Ladda ner hela tipset här som pdf.